• Crida a reflexions: llegir i escriure en català, 1978-2018

  Quadern núm. 215

 • L’abril del 1978 iniciava el seu camí la revista Quadern. L’aposta pel català com a llengua de comunicació cultural no era nova ni polèmica (recordem que Serra d’or, una de les pioneres, apareixia el 1955, en plena època de tancament de la dictadura, i també que el 1976 ja havia aparegut el diari Avui), però encara es trobava en una etapa complicada: feia només un any del retorn de Tarradellas i el restabliment de la Generalitat; en faltava un altre per a l’Estatut d’autonomia, i la llei de normalització lingüística del català no arribaria fins al 1983.

   

  Quaranta anys més tard, amb un mercat on trobar revistes o diaris en català ja és un fet habitual, el debat encara no minva. No cal oblidar que la llengua catalana ha patit al llarg de la història diverses etapes de prohibició i persecució, i que malgrat la normalització actual, sovint s’enceten polèmiques, sobretot al voltant de l’ensenyament. També volem tenir en compte els grans canvis que ha patit el sector editorial els darrers anys, sobretot amb l’arribada de les noves tecnologies, que ha provocat el tancament de moltes capçaleres històriques (el mateix diari Avui, fusionat amb El Punt). Per això fem una crida als nostres lectors demanant-los la seva opinió sobre el fet d’escriure en català: Quin és el motiu o motius per seguir-ho fent? Quines dificultats suposa? Què hi ha de realisme i de resistència ideològica en el fet? Quins reptes futurs li esperen? També ampliem la crida al sector editorial, demanant a creadors i editors la seva paraula, ja que segurament hi tenen molt a dir.

 • Com contribuir al debat

  Quadern és una revista amb comitè de lectura. El comitè selecciona els textos que seran publicats i els passa a corregir. Si el teu text ha estat seleccionat per ser publicat, t'avisarem abans de publicar-lo i podràs veure'n l'aspecte final. Apareixeràs en el llistat d'autors de Quadern i tindràs una remuneració econòmica.

  1

  Text simple sense formatejar. Proposa un títol i imatges lliures de drets.

  2

  Parlem

  No toquem el fons del teu article, però el passem a correcció ortotipogràfica i tenim l'última paraula sobre el títol i la imatge principal.

  3

  Publiquem

  T'avisarem amb antelació de la data de publicació del teu article i et facilitem material per compartir-lo entre els teus cercles.

All Posts
×
×
AVÍS LEGAL

Aquest lloc web i tots els seus continguts són propietat de la Fundació Ars, amb el NIF G58440333, i amb seu social al carrer de Migdia 18, codi postal 08201 de Sabadell, o de tercers que hagin autoritzat l’ús d’aquests continguts a la Fundació.

L’accés a aquest lloc web està subjecte a les condicions següents:

No es permet la reproducció, còpia, ús, distribució, comercialització, comunicació pública o qualsevol altra activitat que es pugui fer amb el contingut d’aquestes pàgines web, sense l’autorització expressa de la Fundació, excepte el d’aquelles que portin la menció Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa).

La Fundació no es responsabilitza de la utilització incorrecta dels continguts d’aquestes pàgines web per part de l’usuari ni del contingut i la informació de les pàgines web de terceres persones connectades per enllaços des de les pàgines web de la Fundació.

Tot el material del lloc web està a l’empara de la legislació de protecció de la propietat intel·lectual.

La Fundació es reserva el dret d’actualitzar i modificar en qualsevol moment i sense avís previ la configuració i els continguts del web.

L’ús d’aquest web implica l’acceptació dels termes i les condicions continguts en aquest avís legal.

La Fundació no garanteix que el web i el servidor estiguin lliures de virus i no es fa responsable dels danys causats per l’accés al web o per la impossibilitat d’accedir-hi, com tampoc de danys que puguin ser causats per terceres persones mitjançant intromissions il·legítimes, fora del seu control.

La Fundació dóna estricte compliment a la normativa vigent sobre Protecció de Dades de Caràcter Personal. L’usuari del web dóna el seu consentiment exprés i inequívoc i, per tant, autoritza a la Fundació a incorporar les dades que facilita per mitjà del formulari de contacte al seu fitxer, prèviament comunicat a l’Agencia Española de Protección de Datos, i que es troba a la seu de la Fundació, carrer de Migdia 18, 08202, Sabadell. El responsable del fitxer és la Fundació Ars. 

L’ús de les dades personals tindrà caràcter confidencial i es faran servir per a poder prestar els serveis de la Fundació i fer arribar informació de les activitats pròpies o alienes. Per a exercir el dret d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició cal enviar un missatge a info@fundacioars.org.
×
Quadern de les idees, les arts i les lletres és una marca registrada
de la Fundació Ars.